Založ si blog

Orbán sa vyfarbil, je chudákom a katom demokracie

To čo sa udialo v krajine nášho južného suseda a zároveň v mnohých oblastiach nášho nepriateľa v posledných dňoch prijatím zákona o médiách, je absurdné, neprijateľné a odsúdeniahodné.

Demokracia je slovo, ktoré každý z nás pozná, každý z nás by aspoň (v to skromne dúfam) v hrubých rysoch vedel vysvetliť, čo toto slovo obsahovo znamená. Asi až na pána Orbána, premiéra krajiny dokonalej a zasnúbenej, toľko poškodzovanej a históriou krivdenej.

Média ako také, či už to sú denníky, týždenníky, mesačníky alebo samotné televízne stanice, rozhlas a podobne, majú v spoločnosti veľmi dôležitú fuknciu. Nezabúdajme na to, že práve z hľadiska demokracie a slobody prejavu sú najdôležitejším „subjektom“, kde síce obmedzená, úzka skupina ľudí – novinárov, môže prezentovať či už kladné, alebo záporné postoje ku vládnucej strane, moci, koalícii a v neposlednom rade jednotlivcovi. Nie je to samozrejme názor väčšinový, ale povedzme si to narovinu, médiá majú silný vplyv na rovnováhu „názorov“ v tej ktorej krajine a na samotnú mienkotvorbu. O tom, že aký taký dohľad a kontrolu nad nimi mať treba (vzhľadom na majetkové pomery toho ktorého média) nepochybujem a išiel by som sám proti podstate, ktorá sa nevyvracia. Právo na odpoveď, právo na ospravedlnenie za klamlivé výroky vítam a ich zákonnej garancii tlieskam oboma rukami. Ale predsa, toto je prípad… opačný.

To čo urobil premiér Orbán a jeho politická ekipa, ktorá sa už nikdy nezbaví prívlastkov nacionalistická, nedemokratická, a oddnes aj slobodu slova obmedzujúca je čerešničkou na torte toho, čo sa v Maďarsku deje od momentu zvolenia tohto nacionalistu do funckie premiéra. Zákon, ktorý bol priajtý vytvoril orgán, ktorý má tak široké právomoci, že môže posudzovať „vhodnosť“ príspevkov uverejnených v médiách. Exemplárne tresty, ktoré je možné „previnilcovi, ktorý povedal, prejavil, napísal svoj slobodný názor“ udeliť za nedodržanie alebo za nevhodnosť obsahu prípsevku v smere ku “ orbánovskému názoru“ je zastrašujúcim príkladom umelého vynucovania si názorovej platformy.

Orbán sa ukázal ako slaboch, ktorý sa bojí opozície, a formou zákonnou si musí vynucovať „vox populi“ v súlade s jeho politikou. Je smutné, že v 21. storočí môžeme vidieť takéto zbabelé gestá politikov, ktorí svoju samotnú politickú kandidatúru stavali na „slobodnej spoločnosti, kde je možné prejaviť svoj názor slobodne, bez akéhokoľvek nátlaku alebo potrestania“. Tento nedemokratický prešľap nemá obdobu a zaslúži si aj keď nie prudkú, ale citeľnú odozvu. Tá prišla v podobe odkazov kancelárky Merkelovej, šéfa luxemburskej diplomacie a Orbánovo očakávanie stavu, že mu nikto do jeho vládnutia „tárať“ nebude sa našťastie nenaplnilo. Ten kto kázal vodu, pije víno, a zákonom, ktorý bol v Maďarsku prijatý vlastne umelo vnucuje  – pite víno, inak Vám dá „demokratická“, nami a našimi „odborníkmi“ obsadená komisia exemplárnu pokutu. Maďarská republika ako predsedajúci štát únie od 1. Januára 2011 sa ukázala ako štát, v ktorom funguje málo vecí, a nie je ňou ani dosť podstatná a dôležitá – demokracia. Je vôbec otázne, či sa v Európskej únii ako zoskupeniu, ktoré je založené na hodnotách, ktoré tento zákon v žiadnom prípade neakceptuje môže takýto akt nechať bez pozornosti a odsúdenia . Len na margo zásad Európskej únie :

Lisabonská zmluva, Článok 2

Únia je založená na hodnotách úcty k ľudskej dôstojnosti, slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a rešpektovania ľudských práv vrátane práv osôb patriacich k menšinám. Tieto hodnoty sú spoločné členským štátom v spoločnosti, v ktorej prevláda pluralizmus, nediskriminácia, tolerancia, spravodlivosť, solidarita a rovnosť medzi ženami a mužmi.

Pán Orbán buď nevie čítať, buď je nespôsobilý na výkon svojej funkcie pod dogmou neuvedomovania si dôležitosti demokracie v novodobej spoločnosti, alebo je to jednoducho další krok už aj tak dosť v očiach medzinárodného spoločenstva „nepodarenej vlády“ Maďarskej republiky. Len tak ďalej, ako povedal známy klasik a spisovateľ : “ … zlých ľudí nechajme tak, odsúdia sa sami“.

Pevne verím a dúfam, že sa táto myšlienka naplní do posledného písmena, a to práve v prípade premiéra Maďarskej republiky.

Slovač, do zbrane ! komunikácia čistá alebo nový komunikačný rozmer

03.11.2011

Nadpis príspevku môže znieť bojovne až propagandisticky, no opak je pravdou. V poslednom období cítim a pociťujem deficit „domoviny“. Všetko sa točí okolo eura, záchranných balíkov, ktoré koniec koncov aj tak nik nechce a nám, (s)prostému ľudu neostáva nič iné, len kúpiť si dennodenne drahší chlieb, maslo a mlieko, večer si prezrieť tvrdenia politikov, že [...]

Slota či Sulík, Fico či Radičová, Vy či ja … hrdí na Slovensko? Kronika Slovenskej republiky dá odpoveď !

17.03.2011

Na internetový projekt, o ktorom idem písať, ma upozornil môj dobý kamarát. Sprvu som si povedal, ale čo, takáto kronika. Až po kliknutí na link, ktorý som v správe obdržal, som si ticho zanadával, prirodzene – sám na seba. Povedal som si : ” hlupák, takto predom odsúdiť tento projekt…veď je úžasný… Konečne je tu projekt, ktorý sa nehanbí za svoje mestá, za [...]

Je Rytmusova „Zlatokopka“ novodobým povolaním?

03.01.2011

V čase 21. storočia a v čase vydania nového albumu rapera Rytmusa už bolo zopár jeho nových songov známych. Ani jedna však nerozpútala takú debatu, ako song s názvom Zlatokopky. Trafil Rytmus do čierneho novodobého „zamestnania“ pekných dievčat, žien.. či zlatokopiek? poznámka autora : link na song dávam zámerne na začiatok textu, aby si [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 91712x
Priemerná čítanosť článkov: 3987x

Autor blogu

Odkazy