Založ si blog

Hossa dobyl Ameriku … inak povedané, politika zaslepuje !

hossa_marian_chicago_profil_2010_2Dámi a páni, čitatelia stáli ale aj nestáli, prispievatelia, blogeri … zabudnite na chvíľu na predovlebné kortešačky, nadávanie na politikov, hodnotenie ich politických programov, velebenie svojich favoritov a očierňovanie svojich súperov. Zastavte sa a uvedomte si, že dnes nadránom sa stala vec možno dôležitejšia, ako to, kto bude na Slovensku vládnuť po voľbách. Je smutné, že blogy dnes vznikajú sťa huby po daždi ako reakcie na každú vetu, vyjadrenie a čin toho ktorého politika, ale to, že dnes nadránom Slovák menom Marián Hossa, dosiahol úspech hodný obdivu – blogerom a komentátorom uniká ako nič predtým. Možno budem prvý, kto úspech hviezdy slovenského hokeja spomenie, a budem na seba morálne a ľudsky hrdý. ČI právom, nechám na vaše posúdenie. Uniká Vám, všetkým, športovcom aj nešportovcom, právnikom, lekárom – že človeku, ktorý tvrdo drel celý život, ktorý bol každý deň na ľade a tvrdo trénoval, sa naplnili slová Martina Luthera Kinga , baptistického kňaza, veľkého človeka, nositeľa nobelovej ceny za mier roku 1964… „ I Dreamed a Dream…“ – povedal tenkrát Martin Luther King. Mariánovi Hossovi sa tieto slová naplnili dnes nadránom, no v úplne inom význame.

Ak by existovalo vyhlasovanie najväčšieho smoliara posledných rokov v športe na Slovensku, Marián Hossa by určite stál na prvej priečke.. ( uvažujem, či zranenie Mira Karhana, ktoré ho odpísalo z účasti na vytúžených majstrovstvách sveta vo futbale nebolo športovým nešťastím väčším, ale predsa  …) 

Marián Hossa sa dostal ako hráč do najlepšej ligy sveta, National Hockey League ako hráč zo Slovenska, ktorý má perspektívu a môže sa z neho niekedy stať osobnosť ľadového hokeja. Dotiahol to na hráča svetovej triedy číslo 1. No byť tri krát vo finále NHL a obísť bez úspechu, bez možnosti pobozkať trofej, ktorej fotku či plagát majú hokejisti v Amerike a nielen tam od svojich 3 rokoch nalepenú na stene svojej izby – to by bola tragédia. Športová tragédia aká sa často nevidí.

Dnes nadránom, som bol hore. Pripravoval som sa na skúšku. No povedal som si, pozriem si záver zápasu Chicago Blackhawks vs Philadelphia Flyers. Veď ten Marián to už musí dokázať, nemôže byť prekliaty, nemôže ho šťastena obchádzať míľovými krokmi. Nedosiahnuť ani po tretíkrát jeho určite najväčší sen v hokejovej kariére, ktorý mu už dvakrát unikol pomedzi prsty, by bolo pre neho určite veľmi ťažké.

Po víťaznom góle jeho súputníka a spoluhráča, ktorý rozhodol o výhre 4:3 a o zisku Stanleyho pohára práve pre tím Mariána, sa mi do očí tlačili slzy. Tlačili sa preto, pretože viem ( síce som nedosiahol porovnateľný úspech, ale hral som 15 rokov aktívne futbal, a viem ako chutí čo i len zisk majstrovského titulu.. a preto si viem predstaviť, ako musí chutiť zisk Stanley cup -u…), čo vtedy cítil Marián Hossa, hokejista ktorý v zámorí preslávil Slovenskú republiku. Cítil radsoť, zadosťučinenie tvrdej práce, a dosiahnutie cieľa, ktorým sa nemôže pochváliť hockto. Aj prípadný odchod do hokejového dôchodku môže Marián ospravedlňovať opodstatnenou vetou : „ …. už môžem, mám Stanley cup“ !

O tom, že Mariánov príbeh je známy aj v samotnej NHL svedčí to, že trofej pobozkal a zdvihol nad hlavu ako druhý v poradí, po kapitánovi jeho tímu, ktorý mu trofej z úsmevom odovzdal a zvyšní hráči dopriali Mariánovi, aby si trofej poťažkal dlhšie ako je obvyklé.

Tri krát sláva pre hráča menom Marián Hossa, tri krát sláva číslu 81 na jeho drese, ktoré sme videli tri krát vo finále NHL, no dvakrát bezúspechu. Tentokrát sa to podarilo. Marián – Nech je takýchto hráčov ako si ty na Slovensku veľa, nech vychovávame talenty, ktoré dobyjú hokejový olymp, tak ako si to dokázal ty.

Smutná poznámka autora na záver :

– bohužial, je treba spomenúť, že na Slovensku existuje skupina ekonomických, politických a nevzdelaných zaslepencov, ľudí ktorí sa vyjadrujú štýlom : načo nám je 620 ihrísk… Práve na to, aby ( v tomto prípade vo futbale, ale podstata je tá istá..) bolo takýchto Mariánov Hossov čo najviac, a v akomkoľvek športe. Pretože to, že Marián Hossa získal Stanley cup, začalo pred mnohými rokmi, keď si prvýkrát obul korčule.

Slovač, do zbrane ! komunikácia čistá alebo nový komunikačný rozmer

03.11.2011

Nadpis príspevku môže znieť bojovne až propagandisticky, no opak je pravdou. V poslednom období cítim a pociťujem deficit „domoviny“. Všetko sa točí okolo eura, záchranných balíkov, ktoré koniec koncov aj tak nik nechce a nám, (s)prostému ľudu neostáva nič iné, len kúpiť si dennodenne drahší chlieb, maslo a mlieko, večer si prezrieť tvrdenia politikov, že [...]

Slota či Sulík, Fico či Radičová, Vy či ja … hrdí na Slovensko? Kronika Slovenskej republiky dá odpoveď !

17.03.2011

Na internetový projekt, o ktorom idem písať, ma upozornil môj dobý kamarát. Sprvu som si povedal, ale čo, takáto kronika. Až po kliknutí na link, ktorý som v správe obdržal, som si ticho zanadával, prirodzene – sám na seba. Povedal som si : ” hlupák, takto predom odsúdiť tento projekt…veď je úžasný… Konečne je tu projekt, ktorý sa nehanbí za svoje mestá, za [...]

Je Rytmusova „Zlatokopka“ novodobým povolaním?

03.01.2011

V čase 21. storočia a v čase vydania nového albumu rapera Rytmusa už bolo zopár jeho nových songov známych. Ani jedna však nerozpútala takú debatu, ako song s názvom Zlatokopky. Trafil Rytmus do čierneho novodobého „zamestnania“ pekných dievčat, žien.. či zlatokopiek? poznámka autora : link na song dávam zámerne na začiatok textu, aby si [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 91637x
Priemerná čítanosť článkov: 3984x

Autor blogu

Odkazy