Založ si blog

Hríb menom Štefan, alebo samovražda samozvaného profesionála…

obalka_fico_minHamba, prepad, neprofesionalita, zakomplexovanosť a nízkosť. Iné slová ma pri tejto téme, Vážení súputnici na pravej i ľavej strane, napadnúť nevedia. To, čo urobil Štefan Hríb a jeho “ pravicová, kultúrna, morálna, odborná a profesinálna skupina“ v najnovšom vydaní týždenníka Týždeň. je samovražda v priamom prenose, bezohľadu na stranícku príslušnosť inteligentného čitateľa.

Hríb menom Štefan, odborník od zrodu človeka až po astrofyziku, najväčší to moralista, a samozrejme objektívny moderátor (hlavne pri debatách o pravici a ľavici) sa dopustil prehrešku najhrubšieho zrna, ktorý sa v moderných printových mediách len tak nevidí. Ovplyvňovanie volieb, volebnej kampane, názorov ľudí sa deje  – prirodzene na celom svete. Najlepším príkladom sú  Spojené štáty americké, kde aj tie najneutrálnejšie denníky a tyždenníky zopár dní pred voľbami naznačia, koho by oni uprednostinili vo voľbách. Zvýrazním ešte raz, dvakrát podčiarknem a zafarbím : „zvýraznia, načrtnú…“ . V praxi to znamená, že vážené mainstreamové médium v štátoch pred voľbami napíše vetu v zmysle : „….a Obamove plánované reformy pravdepodobne nie sú to najlepšie, pre krajinu tak veľkú, ako Spojené štáty americké sú…….“. Áno, urobia to týmto spôsobom, nenápadne, aby intelgentní čitatelia pochopili, koho daný denník, týždenník uprednostňuje. Urobia to tak preto, lebo sú mediá vážené, uznávané, hodnotovo vysoké, a profesionálne.

Škoda, že svojou titulkou dokázal pán H., že z hore spomenutého mu nepatrí ani jedna vlastnosť. Nepatrí mu ani profesinálny a hodnotovo vysoký týždenník, a nepatrí mu ani jeho novinárska odbornosť, vážnosť a morálnosť. V neposlednom rade mu nepatria – inteligentní čitatelia.

Touto titulnou stranou stratil akúkoľvek veľkosť, možno obdiv, profesionalitu, hodnoty – ktoré v ňom aj ta malá skupinka jeho nadšencov slepo videla. Pán Hríb, svoj týždenník Týžden pasujete do role moralizátora, profesionála, odborníka. Ono, ten Týždenník síce za to nemôže, on by aj predpoklady na to mal. Ale to by sa najprv musela prebrať celá jeho redakcia na čele s vami, a položiť si otázku..Vieme, čo vôbec profesionálne novinárstvo a žurnalistika znamená, alebo pracujeme iba pre určité záujmové skupiny, a napĺňame vrecké svojich, morálne „prázdnych“ peňaženiek? Okrajom jedno ustanovenie z Etického kódexu novinárov :

„Novinár nesmie zo zištných dôvodov presadzovať súkromné a subjektívne záujmy, nepodpisuje vlastným menom výtvory, ktoré sú obchodnou reklamou či platenou inzerciou.“

Pán Hríb Štefan, po prečítaní tohoto ustanovenia, dokážete na seba do zrkadla pozrieť, do svedomia nazrieť, a s čistím svedomím si ísť ľahnút do postele? Dokážete ľudom zdôvodniť, prečo sa pasujete do role profesionálneho novinára a žurnalistu? Dokážete ľudom dokázať, že za hodnotami ktoré obhajujete, stojíte ako človek, a nie len ako platená ovca? Dokážete to?

Ja osobne by som to, po zverejnení titulnej strany podobnej tej, ktorú ste zverenili vy – nedokázal.

Slovač, do zbrane ! komunikácia čistá alebo nový komunikačný rozmer

03.11.2011

Nadpis príspevku môže znieť bojovne až propagandisticky, no opak je pravdou. V poslednom období cítim a pociťujem deficit „domoviny“. Všetko sa točí okolo eura, záchranných balíkov, ktoré koniec koncov aj tak nik nechce a nám, (s)prostému ľudu neostáva nič iné, len kúpiť si dennodenne drahší chlieb, maslo a mlieko, večer si prezrieť tvrdenia politikov, že [...]

Slota či Sulík, Fico či Radičová, Vy či ja … hrdí na Slovensko? Kronika Slovenskej republiky dá odpoveď !

17.03.2011

Na internetový projekt, o ktorom idem písať, ma upozornil môj dobý kamarát. Sprvu som si povedal, ale čo, takáto kronika. Až po kliknutí na link, ktorý som v správe obdržal, som si ticho zanadával, prirodzene – sám na seba. Povedal som si : ” hlupák, takto predom odsúdiť tento projekt…veď je úžasný… Konečne je tu projekt, ktorý sa nehanbí za svoje mestá, za [...]

Je Rytmusova „Zlatokopka“ novodobým povolaním?

03.01.2011

V čase 21. storočia a v čase vydania nového albumu rapera Rytmusa už bolo zopár jeho nových songov známych. Ani jedna však nerozpútala takú debatu, ako song s názvom Zlatokopky. Trafil Rytmus do čierneho novodobého „zamestnania“ pekných dievčat, žien.. či zlatokopiek? poznámka autora : link na song dávam zámerne na začiatok textu, aby si [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 91659x
Priemerná čítanosť článkov: 3985x

Autor blogu

Odkazy